Sødemiddel mistænkes for blæresmerter

Sødemidlet i mange Light-sodavand mistænkes for at give kraftige smerter i blæren. Det skriver Søndagsavisen.

»Fænomenet har vist sig mange steder. Personer, som drikker store mængder light-sodavand, klager over smerter. Når de holder op med at drikke de sukkerfrie sodavand, forsvinder deres smerter igen«, forklarer Steen Walter, professor og dr.med. på urologisk afdeling på Odense Universitetshospital.

Det er sødemidlet aspartam, han taler om. Det bruges i mange typer light-sodavand og andre sukkerfrie produkter

Smerterne føles ofte som en blærebetændelse, men der kan ikke påvises bakterier ved undersøgelse. Ifølge Steen Walter påvirker sødemidlet aspartam et tyndt beskyttelseslag på blærens slimhinde, og dermed opstår smerterne.

Læs hele artiklen på BT’s hjemmeside

IC foreningen har modtaget følgende fra Lis Sejbjerg  April 2017

Jeg har lidt af blæresmerter i mange år og været gennem to urologiske undersøgelser, som ikke bragte noget nyt med sig. Jeg læste så via foreningens hjemmeside med interesse artiklen om Steen Walters oplysninger om aspartams mulige rolle i forbindelse med blæresmerter. Jeg har kun haft et lille forbrug af light sodavand, men et dagligt forbrug af sukkerfrit tyggegummi – som viser sig at være sødet med aspartam. Jeg stoppede med at indtage aspartam for at afprøve, om det havde en virkning. Smerterne forsvandt i løbet af en dags tid, og jeg har til min usigelige lettelse ikke siden haft blæresmerter.
Med håbet om at denne erfaring kan være andre til nytte samt et tusind tak til foreningen for at hjælpe med at udbrede viden og erfaringer.

Venlig hilsen Lise Sejberg

PS. Med til historien hører at jeg nu har været smertefri i 5 uger, så det må anses for at være holdbart.